Historiikki

Vaula Rantanen 1991

20-vuotis historiikki

”Kotiseututyö ja kylätoiminta ovat samaa asiaa pienissä puitteissa, kuin isänmaantyö suuressa mittakaavassa”
Näillä sanoilla aloitti rautilalainen Vaula Rantanen 10-vuotishistoriikin vuosikymmen sitten. Nuo sanat pätevät yhä tänäkin päivänä.
Nimenomaan ne vähäpätöisiltä tuntuvat askareet joita teemme päivittäin kotiseutumme ja asuinympäristömme hyväksi ovat sitä arkipäivän isänmaallisuutta jota ilman juhlapuheet jäävät pelkiksi fraaseiksi.
Joka kerta kun lämmitämme rantasaunaa muille kyläläisille, tai kun siivoamme pihojamme ja teitten varsia, teemme palveluksia joista lukuisat ihmiset aivan kuin huomaamattaan pääsevät nauttimaan kun viihtyvyys ja sitä kautta tyytyväisyys lisääntyy.

1981-1990

Alkuaikojen suurimpia saavutuksia olivat Rautilan ja Irjalan koulupiirien yhdistäminen, Irjalan koulun pururadan tekeminen talkootöinä ja Vehmassalmen tanssilavan säilyminen suosittuna tanssipaikkana, sillä kylätoimikunta järjesti siellä kesäisin kahdet tanssit.
Hengellistä puoltakaan ei unohdettu, nimittäin Nuhjalan rukoushuoneella järjestettiin kaksi hartaustilaisuutta kesässä, väkeä riitti keskimäärin 90 henkeä tilaisuutta kohden.
Talvisin järjestettiin erilaisia riehoja ja laskiaistapahtumia.
Rautilan rantasauna oli jo alkuvuosina yksi parhaimmista toimintamuodoista. Saunomiskertoja oli jo tuolloin noin 1500 kesässä.

(Tämän julkaisun alkuosaan on liitetty Vaula Rantasen kirjoittama 10-vuotishistoriikki kokonaisuudessaan.)

1991-2000
Kuntaliitos torjuttiin

90-luvun alun Vakka-Suomessa velloi keskustelu Vehmaan, Kalannin, Kustavin ja Taivassalon liittämisestä Uutenkaupunkiin.
Liitoskunnille luvattiin porkkanaksi alhaisempaa veroäyriä ym.
Keskustelua käytiin kovasti myös kylätoimikunnan kokouksissa, joissa yleensä kylläkin yhdistymisen haitat koettiin etuja suuremmiksi.
Niinpä liitosasiasta järjestetyssä neuvoantavassa kuntalaisäänestyksessä liitosta vastustavat voittivat selkeästi.
Kunnanvaltuuston äänestyksessä olikin jo tiukempaa, sillä itsenäinen Vehmaa säilyi yhden äänen enemmistöllä.
Tästä äänestyksestä seuranneet traumat varjostivat koko kunnallispoliittista elämää koko vuosikymmenen aina tähän päivään asti.

Vuosikymmen alkaa juhlien

Kyläläiset juhlivat kylätoimikunnan 10-vuotista taivalta ohjelmallisella illanvietolla Ketarsalmen Kievarissa.
Muuten toiminta noina aikoina oli melko tavanomaista. Kesäretkiä tehtiin Nokian Edeniin ja Tampereelle sekä myöskin Ahvenanmaalle.
Pesäpalloharjoituksia järjestettiin Irjalan koulun kentällä.
Vehmaan kunnalla oli ystävyyskuntatoimintaa juuri itsenäistynen Viron eteläosassa sijaitsevan Vörun alueen kuntien kanssa. Kylätoimikuntamme alueelta kerättiin käytettyjä maatalouskoneita lähetettäväksi Viroon auttamaan sikäläisiä viljelijöitä.

Siirry sivulle: