Historiikki

Innostus näiden tavoitteiden saavuttamiseen oli aluksi tietenkin suuri. Palatkaamme vielä noihin ensimmäisiin vuosiin:

10-vuotis historiikki

Kirjoitti ja luki yleisölle kylätoimikunnan 10-vuotisjuhlissa 1991 Ketarsalmen Kievarissa Vaula Rantanen,
väliotsikot Simo Virtasen.

”Kotiseututyö ja kylätoiminta ovat samaa asiaa pienissä puitteissa, kuin on isänmaantyö suuressa mittakaavassa. Kotiseuturakkaus syntyy ja kasvaa sen turvan ja suojan johdosta jota se meille tarjoaa.
Siksi meidän tulee kaikin voimin toimia siten, että voisimme tämän seudun jättää jälkeentuleville sekä henkisesti että aineellisesti parempana.

Kylätoimikunta perustetaan

Niinpä kun viime vuosikymmenen alussa huomattiin, että maaseudun pikku kylät olivat autioituneet ja palvelut vähentyneet, tuli kiire pelastaa mitä vielä voitiin, ja niin perustettiin vilkkaassa tahdissa kylätoimikuntia.
Samoin toimittiin Rautilassa ja Irjalassa. Koska molemmat kylät olivat liian pieniä yksin toimimaan, päätettiin perustaa yhteinen kylätoimikunta.
Ja perustavassa kokouksessa 5. 2. 1981 toimikunnan nimeksi tuli Rautilan-Irjalan koulupiirien kylätoimikunta.
Kylätoimikunnan tarkoituksena oli Rautilan ja Irjalan kylien kaikenpuolinen kehittäminen, ja tehtävänä asukkaiden yhteistoimien ja palvelusten edistäminen sekä etujen ajaminen.
Kokousyleisö valitsi ensimmäiseen toimikuntaan 12 jäsentä, 6 molemmista kylistä.
Irjalasta:
Erkki Lammi, Ester Suominen, Riitta Koski, Riitta Rahikkala, Antti Mäkitalo, Aarno Arvela,
ja Rautilasta:
Juhani Jokinen (puh.joht.), Kaija Helanto, Anna-Liisa Auerkari, Mika Salonen, Jorma Vuori, ja Tapani Vuorisalmi.

Toimintaa vuosien varrella

Toimintaa on ollut monenlaista tämän 10 vuoden aikana. Yhteiskunnallisesti on oltu vaikuttamassa mm. Rautilan ja Irjalan koulupiirien yhdistämiseen, rivitalohankkeeseen, matonpesupaikan rakentamiseen, entisen Rautilan Osuuskaupan, niin kutsutun ”Omapohjan” ostamiseen yhteiseksi kunnan uimarannaksi ja kirjaston siirtämistä Omapohjan kiinteistöön. Myös Vehmassalmen tanssipaikka on osaksi meidän ansiosta taas suosittu huvipaikka.
Talkootyötä on tehty monenlaista, mm. Irjalan pururata, johon on käytetty paljon työtunteja ja 3076 mk rahaa. Myös Irjalan koulun pihapiiri ja puutarha olivat talkoolaisten työkohteina.
Rautilassa VPK:n kenttä kunnostettiin yhdessä palokuntalaisten kanssa, ja kylätoimikunta antoi 2500 mk valojen hankintaan. Lahjoituksina on annettu Irjalan koululle 8000 mk pianon hankintaan ja Rautilan VPK:n nuoriso-osastolle 1500 mk suojahaalareiden hankintaan. Lisäksi on tehty pienempiä lahjoituksia erilaisiin kohteisiin.

Siirry sivulle: