Historiikki

2000

Vuosituhat vaihtui ja aloitimme aivan uuden toimintamuodon Irjalassa kun sinne avattiin taidegalleria ja tuotetori.
Juhani Vuorisalmen omistamassa Irjalan vanhassa kivinavetassa sijaitseva Irjalan Galleria ja Kesäpiha oli avoinna kesäviikonloppuisin.
Galleriassa vierailijat kävivät ihastelemassa taiteilija Vuorisalmen pronssiveistoksia ja nauttimassa kahvion antimista. Kesäpihalla kyläläiset ja kauempaakin tulleet myivät leivonnaisia, mansikoita , perunoita ym. sekä käsitöitä.
Tänä vuonna järjestettynä Hiski Salomaa-päivänä oli hänen elämänvaiheistaan kertova valokuva- ja esinenäyttely pystytetty Irjalan Galleriaan. Amerikan siirtolaisuuteen liittyvän esitelmän piti Juhani Niemelä Siirtolaisuusinstituutista.
Edelleen Vehmassalmen tanssipaviljongilla järjestetyssä Paartissa vuoden tiskariksi oli kutsuttu entinen vehmaalainen kuulantyöntäjä Timo Aaltonen.
Paartin esiintyjät olivat kovaa tasoa, Anneli Saaristo ja Paula Koivuniemi.
Rautilan saunanrantaan suunnitellun matonpesupaikan rakentaminen pääsi lopulta vauhtiin kun kunta myönsi hankkeeseen rahoitusta ja vesiensuojelun kannalta välttämätön imeytyskenttä ja pesupaikan vaatimat putkistot tehtiin.
Myös uimarantaa ruopattiin ja ulkovalaistusta parannettiin.

Kuluneen vuosikymmenen alun kansainvälisten myllerrysten jälkeen olot rauhoittuvat, Eurooppaan syntyi uusia valtioita ja markkinatalous syrjäytti muut järjestelmät.
Suomen liittyminen Euroopan Unioniin vaikutti omalla alueellamme konkreettisimmin maanviljelijäväestön arkeen.
Pienet viljelmät ovat siirtyneet osiksi suurempia tiloja ja tuotantoyksiköt ovat entistä isompia.
Vehmaa on kuitenkin säilynyt selkeästi yleisilmeeltään maaseutuna ja viihtyisänä asuinpaikkana edelleenkin.

Simo Virtanen 2001

Siirry sivulle: