2020

Su 13.12. laiturinsiirtotalkoissa Saku ja Markus. Projekti jatkuu keväällä.

La 31.10. pidettiin syystalkoot saunalla: tehtiin saunapuita ja siivottiin saunatilat pitäen huolen turvaväleistä yms. Kiitokset: Veli-Matti A., Heikki J., Osmo K., Tuula K., Saku L., Mervi N., Kimmo R., Ismo S., Helinä S., Jali, S. Juha-Pekka S. ja Marika S.

La 19.9. Opintoretki Livonsaareen. Tutustuimme Livonsaaren Osuuskaupan, Saariston Savotan, Livonsaaren yhteisökylän sekä Livonsaaren Osuuspuutarhan toimintaan. Retkellä mukana 5 aktiivia.


Rautilan Syysmarkkinat 6.9.2020

Sunnuntaisilla Rautilan Syysmarkkinoilla Vehmassalmen tanssilavalla julkistettiin Rautila-brändi ja katseltiin vinteiltä löytyneitä erilaisia jalkineita ohjelmassa Kengät, popot ja tallukkaat sekä äänestettiin Coolein kenkä. Markkinoiden ohjelmassa oli myös perinteinen muotinäytös, joka järjestettiin yhteistyössä vehmaalaisen vaateliikkeen Cool&Classyn omistajan Anne Raitakarin kanssa. Syysmarkkinoiden valloittavasta musiikkinumerosta vastasi Vehmaan vuoden 2020 Margareetaksi valittu Laura Varjo yhdessä Jani Vahdon ja Jarmo Kankaanrannan kanssa.

Ohjelman lomassa nautittiin puffetin antimista, katseltiin vanhoja Rautilan alueesta kertovia valokuvia ja tauluja, ostettiin arpoja, bongattiin uutta Rautila-logoa, ongittiin, oltiin Juulia-ponin kärryillä ja tehtiin tietysti erilaisia ostoksia. Muista paikallisyhdistyksistä mukaan ehtivät Partiolippukunta Vehmaan Lustaset ja Vehmaan Kotiseutuyhdistys. Markkinoille osallistui yhteensä 29 myyjää ja näytteille asettajaa, jotka saimme hyvin mahtumaan markkina-alueelle turvavälit huomioiden. Onneksi vallitseva korona-tilanne ei vaikuttanut osallistujien määrään: markkinaväkeä kävi edellisten vuosien tapaan. Markkinatapahtuman nyt jo kuudetta kertaa järjestänyt Rautilan-Irjalan kyläyhdistys kiittää lämpimästi kaikkia Rautilan Syysmarkkinoille osallistujia!

Kuvat © Rautilan-Irjalan kyläyhdistys ry, Soila Jaakkola


Rautila-brändin julkistaminen: Rautilan alue on saanut oman brändin, logon ja brändikäsikirjan. Brändi on tarkoitettu Vehmaan kunnan, rautilalaisten yritysten ja yhdistysten yhteiseen käyttöön. Vesipisaramainen Rautila-logo on nähtävissä kuvan rollupissa ylinnä. Kahden vuoden projektin vetäjänä on toiminut Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka ja projekti on rahoitettu EU-tuella. Projektissa tehtiin opintomatkat Latviaan ja Ruotsiin, haastateltiin kyläläisiä ja pidettiin työpajoja brändisuunnittelun taustatyöksi. Brändin suunnittelun toteutti Majamen ammattilaiset Mari Lounavaara ja Jaana Waari. Kyläyhdistys on käyttänyt uutta Rautila-logoa jo kahdessa tuotteessa: kirjanmerkissä ja markkinoilla julkistetuissa rollupeissa. Rautila-brändin julkistivat Rautilan-Irjalan kyläyhdistyksen pj Jussi Jaakkola (vas.), Ravakan kansainvälisten asioiden koordinaattori Juuliska Seikola sekä rollupit suunnitellut kyläyhdistyksen tiedottaja Soila Jaakkola.

Tänä vuonna Rautilan paikallishistoriaa valotti vanhojen jalkineiden esittely. Kengät, popot ja tallukkaat -ohjelmanumerossa kuultiin mitä erilaisimpien jalkineiden tarinoita noin sadan vuoden ajalta. Rautilassa on asunut ja työskennellyt suutari Emil Mäkelä (1895-1955), jonka käyttämiä puisia lestejä kuvassa esittelee Soila Jaakkola.

Yleisö äänesti yhdeksän äänen tasatuloksella kolme jalkinetta Cooleimmaksi kengäksi: lapikkaan, hai-saappaan ja kimaltelevan korkokengän. Kyläyhdistyksen tuotepalkinnon voitti äänestäjien kesken tehdyssä arvonnassa Jaana Nurminen Maskusta – onnittelumme! Kyläyhdistyksen ekologiseen kangaskassiin olimme sujauttaneet uusimman tuotteemme, kyläyhdistyksen logolla varustetun puisen pannunalusen. Onnettarena toimi Eeva Lahtivuo (vas.).

Markkinoiden tämänvuotisesta musiikkinumerosta vastasivat Vehmaan Kotiseutuyhdistyksen valitsema vuoden 2020 Margareeta Laura Varjo (koskettimet ja laulu), Jani Vahto (laulu) ja Jarmo Kankaanranta (puhaltimet).

Perinteinen muotinäytös yhteistyössä Cool&Classyn Anne Raitakarin kanssa. Malleina toimivat Noora Oiva (vas.), Päivi Harttunen, Elina Terhelä ja Tuula Krookila. Yleisöä hämmästytti näytöksessä mukana olleet älykäsilaukut.

Markkinat juonsi perinteiseen tapaan kyläyhdistyksen rahastonhoitaja Pirkko Tammelin / Ravakan standilla Juuliska Seikola (vas.) ja Mimmi Junkola

Partiolippukunta Vehmaan Lustasten pisteellä oli koko perheen ohjelmaa: Niina Seppälä valmisti trangialla popcornia, pelattiin pihapelejä ja luontobongausta.

Tapahtumassa mukana Saara Lainio Juulia-poneineen / Ostoksille ehti hellan ääreltä ”soppavastaavamme” Helina Seppälä

Markkinoilla oli näytteillä Olavi Larjaman Rautila-kirjaa varten keräämiä valokuvia. Näyttelyssä mukana myös Rautila-aiheisia tauluja ja ilmakuvia. Kyläyhdistys on julkaissut pitkään loppuunmyytynä olleesta Rautila-kirjasta toisen, tarkistetun painoksen. Kirja on ostettavissa yhdistyksen ja Vehmaan kirjaston kautta.


Pe 28.8. pidettiin Rautilan saunalla kesäsaunakauden päättäjäisiä musauinnin merkeissä. Samalla nautittiin herkkuja ja kokeiltiin sup-lautaa. Kiitos kaikille osallistujille – saunojia oli paikalla runsaasti leppeässä ja tyynessä illassa.

La 15.8. pidettiin talkoot Irjalan kentän raivauksen merkeissä. Välillä grillattiin makkaraa laavulla. Suurkiitos Juho A, Kari A, Risto A, Veli-Matti A, Heikki J ja Osmo K.

Irjalan kenttää ennen talkoita…..

……ja talkoiden jälkeen

Irjalan kentän laavupaikka ennen talkoita….

……. ja talkoiden jälkeen

Ravakka vieraili Rautilan rantasaunalla osana Ravakka lauteilla ja laavuilla 2020 -kampanjaa ti 11.8. Saunomisen lomassa juteltiin alueen kehittämisestä ja vastailtiin Kolmen kysymyksen kyselyyn.

Vehmaan uimakoulu pidettiin Rautilan rannassa 3.-7.8. kouluttajana Susanna Aulin.

Ti 28.7. pidimme yhdistyksen sääntömääräisen kevätkokouksen Suttiossa.

Su 26.7. Osallistuimme Vehmaan MTK:n ja VeVen järjestämään järvipyöräilyyn järjestämällä saunalle mehupisteen. Sauna oli myös lämpimänä ja puffetissa grillimakkaraa, kahvia ja pullaa. Pyörien joukossa nähtiin myös yksi tandem (kuvassa).

La 30.5. pidettiin perinteiset kevättalkoot saunalla: siivottiin sisällä ja ulkona sekä tehtiin polttopuita. Kiitokset Veli-Matti A, Heikki J, Osmo K, Tuula K, Eeva L, Helinä S, Jali S ja Teija V.

La 14.3. vietettiin yhdistyksen pikkujoulut pienellä porukalla Kuva-Tähdessä Vinkkilässä. Katsottiin elokuva, syötiin yhdessä iltapala ja katsottiin brändäysprojektimatkojen valokuvia ja muisteltiin kesän retkiä Latviaan ja Taalainmaalle. Joulupukkikin ehti piipahtaa meitä katsomassa näin sesonkiajan ulkopuolella.

Su 9.2. Me&i -tuote-esittely saunalla. Naisten- ja lastenvaatteita esitteli Eeva Tuomi. Naisia paikalla 12.

Su 9.2. vietettiin perinteistä 112-päivää Rautilan paloasemalla yhdessä Rautilan VPK:n kanssa. Kyläyhdistys järjesti ilmaisen poniajelun. Markkaraa ja hernekeittoa myytiin, samoin yhdistyksen tuotteita.