Toimintakertomus 2022

Rautilan-Irjalan kyläyhdistys ry

Vuosi 2022 alkoi edellisen vuoden tapaan koronarajoituksilla. Talviuinti aloitettiin 18.2. rajoitusten lievennyttyä. Luistelukausi Irjalan kentällä oli alkanut jo edellisen vuoden marraskuussa, joten kausi oli poikkeuksellisen pitkä. Maaliskuussa hankimme osana Leader Ravakan teemahanketta pop-up teltan ja kaksi A-telinettä Rautila-logoilla. Nämä olivatkin käytössä vuoden aikana useassa tapahtumassa. Saimme kunnalta jälleen ison kasan koivurankoja ja nyt oli löytynyt niin isoja puita, että halkomisongelman ratkaisuksi piti tehdä hankintoja. Ostimme siis polttomoottorikäyttöisen halkaisukoneen, jolla halkeaa isompikin pölli. Päätimme lisätä sen myös vuokrattavien laitteiden luetteloon. Huhtikuussa teetimme Irjalan kentän laavuun kyltin, johon on laserpoltettu teksti: ’Rautilan-Irjalan kyläyhdistys’. Myöhemmin syksyllä hankimme vastaavanlaisen rantasaunan seinään, mutta se odottaa vielä asennusta. Toukokuussa teetimme sähkötöitä: saunan vessoihin vaihdettiin valaistus toimimaan liiketunnistimilla ja avantopumpulle tehtiin oma sähkönsyöttö keskukselta. Kesällä ostimme haapatukkeja saunan löylyhuoneen sisäpanelointia varten. Tukit sahattiin laudoiksi Saku Lounasaaren kenttäsahalla. Laudat odottavat tulevaa höyläystä ja asennusta Rautilassa. Kesäsää oli vaihteleva ja saunojia vähän aiempia vuosia vähemmän. Vuoden aikana talkoiltiin, retkeiltiin ja oltiin tapahtumissa aiempien vuosien tapaan. Näistä tarkemmin tuonnempana.

Jäsenmäärä oli vuoden lopussa 137 eli pieneni edellisvuodesta 10 %. Pieneneminen johtui pääasiassa jäsenmaksujen laiminlyöneiden erottamisesta yhdistyksen jäsenyydestä.

Alla luettelo hallituksen toiminnasta, tapahtumista kronologisessa järjestyksessä sekä muusta toiminnasta.

Hallituksen kokoonpano ja kokoukset

Jussi Jaakkola puheenjohtaja, Mervi Nyström varapuheenjohtaja, Marika Seppälä sihteeri, Pirkko Tammelin rahastonhoitaja.

Muut jäsenet: Veli-Matti Ahokas, Osmo Krookila, Eeva Lahtivuo, Ismo Salo ja Helinä Seppälä.

Varajäsenet: Heikki Jaakkola, Soila Jaakkola, Tuula Krookila ja Kimmo Rantanen.

Toiminnan tarkastajat: Anne ja Tapio Ranta, varalla: Marja ja Åke Holmroos.

Kokoukset: Hallitus kokoontui 5 kertaa. Näiden lisäksi pidettiin kevätkokous Rautilan rantasaunalla 22.5., johon osallistui 17 henkilöä, sekä syyskokous 27.11. saunalla, jolloin osallistujia oli 10.

Tapahtumat

20.2. järjestimme Irjalan kentällä musaluistelun. Grillattiin makkaraa ja juotiin kuumaa mehua. Paikalla oli noin 70 luistelijaa.

17.4. talkoilimme Irjalan kentällä. Kaadoimme 13 koivua odottamaan karsimista ja halkomista.

28.5. pidimme perinteiset kevättalkoot rantasaunalla. Ohjelmassa oli siivouksen lisäksi uuden halkomakoneen ensi-ilta. Talkoissa oli 15 henkilöä. 

Saunan kesäkausi alkoi 6.6. Saunaa lämmitettiin arki-iltaisin 26.8. asti.

2.7. osallistuimme Hyvää Vehmaalla tapahtumaan perinteisin menoin.

5.7. teimme kesäretken Oripäähän, Loimaalle ja Humppilaan. Kohteina olivat Syrjämän taiteilijakoti, Maatalousmuseo Sarka, Ateljé Heljä Liukko-Sundström, Pekka Leinon keräilytavaramuseo sekä Humppilan Lasin kauppakeskus. Matkassa Kristiinan bussilla oli 21 henkilöä.

18.–22.7. oli Rautilan saunarannassa Vehmaan ja Taivassalon kuntien perinteinen uimakoulu.

19.7. teimme retken Laajoen kesäteatteriin katsomaan Tuhannen riemun rysä -näytelmää. Reissussa oli 29 kyläläistä ja Kristiina ratin takana.

27.8. touhusimme Irjalan kentällä. Karsimme ja katkoimme aiemmin kaadetut koivut odottamaan halkomista. Talkoissa oli mukana kolme henkilöä.

26.8. päätettiin Rautilan rantasaunan kesäkausi musauinnin merkeissä.

2.9. järjestimme perinteiset Rautilan Syysmarkkinat. Ohjelmanumeroina oli mm. Riky 40 vuotta -esitys, 80-luvun muotinäytös sekä Rautilan kylän talot ennen ja nyt -virtuaalikävely. Musiikista vastasi Jani Vahto ja Luntreijarit ja muotinäytöksestä Cool & Classy. Muista yhdistyksistä mukana olivat Rautilan VPK sekä Vehmaan MLL ja Lustaset. 

15.10. pidimme saunalla syystalkoot. Ohjelmassa oli perinteiset polttopuiden teko ja siivoaminen. Talkoissa oli mukana 12 henkilöä.

29.10. talkoilimme taas Irjalan kentällä. Haloimme ja pinosimme aiemmin katkotut ja karsitut koivut. Lämmittelyksi haimme Teppo Laaksosen metsästä hakkuun jäljiltä jääneitä pöllejä. Talkoissa oli 7 osallistujaa.

12.11. teimme pikkujouluretken Kyröön, Koskelle TL ja Piikkiön Tuorlaan. Kyrössä tutustuimme Legomuseo Vanhaan Palikkaan, Koskella Johanna Oraksen taitelijakotiin sekä Yrjö Liipolan Taidemuseoon. Söimme joululounaan Tuorlan Majatalossa. Matkassa oli mukana 17 jäsentämme sekä Joulupukki.

6.12. oli yhdistyksemme vuoro huolehtia lippukulkueesta, seppelten laskusta ja puheesta itsenäisyyspäivänä Vehmaan kirkossa. Puheenjohtajan kirjoittaman puheen piti Tapio Ranta. Lipunkantajina, seppelten laskijoina ja airueina toimi 6 jäsentämme.

Projektit

Place Branding for Rural Development

Projekti jatkui vielä vuoden 2022. Mitään varsinaista toimintaa ei ollut. Jaoimme projektille vuoden 2021 lopussa hankittuja Rautila-heijastimia tapahtumien yhteydessä.

Yhtene Ympäristö -teemahanke

Ostimme pop-up -teltan ja kaksi A-telinettä Rautila-brändin logoilla.

Muu toiminta

Kävijämäärä kyläyhdistyksen saunalla kasvoi hieman edellisestä vuodesta. Koronasulku ajoittui vain aivan vuoden alkuun. Kävijämäärä kasvoi 2506 kävijästä 3067:ään. Saunan vuokramäärä kasvoi hieman edellisestä vuodesta.

Kyläyhdistys julkaisee omia Internet-sivujaan osoitteessa www.rautila.fi. Sivustojen ylläpidosta vastaa yhdistyksen tiedottaja. Kyläyhdistys pitää aktiivisesti yllä myös facebook-sivua.

Talous 

Yhdistyksen tulonlähteitä olivat jäsenmaksut, tapahtumien tuotot, rantasaunan ja klapikoneen vuokraaminen, talvisaunamaksut sekä tuotemyynti. Merkittävimmät tulonlähteet vuonna 2022 olivat saunan vuokraaminen, talvisauna, syysmarkkinat ja jäsenmaksut.

Toivotamme uudelle hallitukselle toiminnallista vuotta 2023!

Rautilan-Irjalan kyläyhdistyksen hallitus

Sivun alkuun